Ramblers hela historia. Läs vad som hände mellan 1962-1968 och hur det fortsatte 1998.

Det hela började

Det hela började på Torpa i Jönköping i början på 1960-talet. Kusinerna Dennis Grahn och Jan Lindlöf samt kompisen, Per Brandt byggde gitarrer i slöjden och studerade gitarrspel vid Hagströms musikskola. Drömmen om ett eget gitarrband fanns. En annan kompis, Inge Fridén, spelade trummor i Betlehemskyrkans musikkår. Hösten 1962 började killarna öva tillsammans på en av kommunens ungdomsgårdar, Talavidgården.

Redan tidigt 1963 hade bandet sitt första offentliga framträdande på Talavidgården under det häftiga namnet, The Skippers. Janne spelade sologitarr, Dennis kompgitarr, Pelle bas och Inge trummor. Repertoaren bestod mest av instrumentallåtar, och Spotnicks och Shadows var stora influenser.

Vintern 1963-1964

Vintern 1963-1964 var det dags för en ommöblering i bandet. Instrumentalmusiken fick börja ge vika för pop- och rock covers. Det fick till följd att Inge gick över till sång och lämnade trumspelet till Olle Nauman. Samtidigt lämnade Dennis bandet och ny kompgitarrist blev Charlie Liljenvall, också han ett barn av Hagströms Musikskola.

För att markera att bandet nu bestod av fem medlemmar, med ett nytt sound och delvis ny inriktning, byttes namnet till The Rolling Five. (En sammanslagning av namnen på två stora engelska band; The Rolling Stones och Dave Clark Five). Bandet jobbade och slet med sin musik flera gånger i veckan, och ryktet om grabbarnas färdigheter hördes i allt vidare kretsar. Spelningarna blev fler och fler och resorna sträckte sig allt oftare utanför Jönköping.

Sommaren 1966 – vintern 1967

Sommaren 1966 hoppade Olle av trumstolen och en ny trummis kom in i bandet, Jörgen ”Ludde” Lantz. En kille från Huskvarna med mycket gott rykte och stor rutin från bland annat The Wave Riders (Visingsö) och The Fox Hunters (Gränna). Orkesternamnet kändes inte längre ”rätt” och ersattes med det slutliga namnet, Ramblers.

Förändringen innebar en märkbar kvalitetshöjning hos alla, och bandet efterfrågades alltmer och turnéerna sträckte sig allt längre ut från Småland och omfattade nu hela Sydsverige.

En stor framgång var det när Ramblers 1967 gick till delfinal i Sveriges Radios Popbandstävling som enda Smålandsband och fick spela i direktsändning i Robban Brobergs ungdomsprogram ”Opp-å-poppa” på Galejan på Skansen.

Sommaren 1967

Sommaren 1967 var det dags för några att ta på sig försvarets uniformer, och Janne och Ludde måste lämna bandet. Ny trummis blev Lars Hoffner. Bandet turnerade vidare då efterfrågan var fortsatt mycket god. Med fyra medlemmar i bandet ändrades också den musikaliska inriktningen.

Minnesvärda spelningar under den här perioden var när Ramblers var förband till band som t ex Tages, Who, Eric Burdon & Animals och Cream (med Eric Clapton). Trumslagare Hoffner har ett speciellt minne av en konsert på Rigoletto i Jönköping, med en Eric Clapton som var hög som ett hus och knappt visste var han befann sig.
Sista officiella framträdandet 29/6 1968 på ”klubben” i Jönköping. Det riktiga namnet på stället var Disque A´Goo Goo och var beläget i restaurang Odens lokaler.

Sommaren 1968

Sommaren 1968 tog allt slut. Militärtjänsten var ett måste på den tiden och, och popmusiken i Sverige slocknade dessutom helt under det året! Alla svenska band, kända som okända, fick uppleva att de flesta nöjesställena inte längre var intresserade av den tidigare så stora popmusiken. Snipp, snapp, snut, så var Ramblers slut!
Trodde vi…

Våren 1998

Från 1998 och framåt spelar Ramblers frekvent i Jönköping med omnejd, på firmafester, födelsekalas, bröllop och invigningar, men också vid större evenemang Mottot är att spela dansant 60-talsmusik som publiken känner igen.

Rockjakten

Vid Rockjakten den 25 mars 2000 i Jönköping representerar Ramblers Smålands Musik & Teater. Som framgår av bilden är teaterns sminköser professionella.

Nostalgikväll VIP Melodi

Årets största nostalgikväll i Jönköping 2000 ägde rum den 11 och den 18 november på VIP Melodi.
Förutom Ramblers spelade Jönköpingsbanden The Caretakers och Hoods. Speciellt roligt var att merparten av alla medlemmar i Ramblers genom åren återförenades på ett och samma ställe.

2002

2002 lämnar Gunnar Andersson bandet och ersätts av Inge Fridén på sång och kompgitarr. Charlie Liljenvall gör comeback som solo- och kompgitarrist. Ramblers fortsätter att spela i Jönköping med omnejd med samma inriktning, att spela dansant 60-talsmusik som publiken känner igen.

Nostalgi på Eklunden, Visingsö

Nästa stora nostalgitripp i Jönköping ägde rum i folkparken Eklunden på Visingsö den 13 juni 2005. Det var 40 år tillbaka i tiden med kulörta lampor, runt dansgolv, chokladhjul och tombola. Och musik förstås, av äkta 60-tal, av Ramblers tillsammans med The Caretakers, FoxRiders och Hoods.

Jönköpings Konserthus

Lördagen den 25 mars 2006 arrangerar Hans Edler The Golden 60´s i Jönköpings Konserthus. Kända engelska band från 60-talet framträder. En oförglömlig afton!

Sommaren 2007

Sommaren 2007 slutar Olle Nauman och ersätts av Lasse Hoffner på trummor. Alla ommöbleringar i bandet från 1998 har varit med originalmedlemmar från 60-talet!

På bilden från vänster: Olle Nauman, Inge Fridén, Ludde Lantz, Jan Lindlöf, Charlie Liljenvall, Per Brandt.

Per Brandt

Augusti 2014

Vår kompis och basist, Per Brandt, somnade in den 11 augusti 2014. Vi kommer för alltid minnas honom med glädje. R.I.P.

Pelle föddes 1948 i Jönköping. Hans valspråk: ”Musik sköljer bort dammet i vardagslivet”.
Började den musikaliska banan som klarinettist i kommunala musikskolan i slutet av 50-talet. Var, som elbasist, med och startade Ramblers (dåvarande The Skippers, senare The Rolling Five) 1962. Kent-bas och Hagströmsförstärkare var det som gällde då. Fortsatte i bandet hela tiden, med olika medlemmar, tills Ramblers splittrades 1968.
Spelade lite i olika sammanhang därefter och några år in på 70-talet (Boleros, Opus 7). Inget speleri igen förrän 1998, då Ramblers nystartade efter uppträdande vid 50-årsfirandet av ‘gammal’ Ramblersmedlem.
Var Jönköping trogen, förutom några år på 70-talet pga studier vid Göteborgs universitet. Var från 1979 fram till sommaren 2011 anställd som personal- och ekonomiansvarig på Smålands Musik och Teater. Tyckte det var kul att spela tillsammans med kamraterna i Ramblers – it’s only real pure rock’n roll!